dimarts, 20 de maig del 2014

Petit diccionari d'scrapbooking

El blog de Les Floretes arriba aquesta setmana al seu segon aniversari. Ja fa dos anys que una colla d'amigues ens vam endinsar en el món particular de les manualitats amb retalls de paper, tintes, botons, cintes i moooltes coses més. 



El que acostuma a passar quan comences en una àmbit nou és que no coneixes el llenguatge específic. El domini de les paraules adequades marca el coneixement dels materials i les tècniques. En aquests dos anys hem anat incorporant tot de paraules, marques i expressions al nostre vocabulari, que ara ja no ens espanten. Algunes les hem recollit en aquesta modesta aproximació a un diccionari d'scrap que, si anem celebrant aniversaris, prometem ampliar, afinar i perfeccionar. Gràcies per llegir-nos!

A
Accent: qualsevol element decoratiu (sinònim embellishment).

Acid free: lliure d'àcid. Els materials per confeccionar una pàgina d'scrap han de ser preferiblement sense àcid, ja que aquest danya les fotos i els colors no podran perdurar amb el temps.

Art Journal: Podríem traduir-ho com diari d'art. Expressar amb colors, línies, elements gràfics, elements decoratius i també paraules o expressions curtes el mateix que podríem escriure en un diari personal. Els materials i les tècniques són infinites. Hi tenen cabuda la majoria de tècniques de belles arts i manualitats, ja que pots dibuixar, pintar, posar gesso, teles, usar pastís, acrílics, etc...
  
 


Archival mist: aerosol per segellar el paper que no és lliure d'àcid.

ATC: Artist Trading Card. Petites targetes de 6,5 cm x 9cm aprox. de temàtica lliure i variada que es creen per intercanviar, col·leccionar o per decorar els àlbums.

B
Brads: Els brads són reblons o enquadernadors, tenen dues potetes metàl·liques darrere per poder ficar-los en el paper i així usar-los per subjectar alguna cosa o com a simple element decoratiu.

Big Shot: Màquina troqueladora, que permet encunyar paper i altres materials a través d'encunys que pots intercanviar. A més aquesta màquina també és capaç de fer embossing o donar relleu als papers de scrapbooking.
                                     
  

Bind -it -all: és una enquadernadora de mida petita que disposa de diverses mides i colors d'espirals. Fa el forat rectangular.

                                        
        
  
Beads: petites boletes perforades de vidres de colors.

Bling: brillants.

Buttons: botons.

C
Cardstock: Cartró que se sol utilitzar per formar les portades dels àlbums, o formes tancaments per a aquests. Ho podríem traduir com a cartolina. El pots trobar en diversos colors i mides . Normalment quan no tenim cartró podem usar cartró reciclat de caixes de cereals i sabates.

Chipboard: Es tracta de formes de cartró encunyades. Solen estar coordinades amb les col·leccions de papers decorats. S'usa com a elements decoratius i solen ser adhesius.

Crop-a-dile: És una eina de la marca We R Memory Keepers que s'usa per fer forats i posar els eyelets en multitud de superfícies.
                                           





Corner Chomper: Serveix per arrodonir els cantons de les fotografies, papers, teles i cartrons. Té dos tipus de tall.
                     


Canvas: Llenç, tela que en pintura s'usa per dibuixar a l'oli.

Chalk: guix.

Cricut: Màquina troqueladora.

D
Distressed: Alterada.Een Scrapbooking s'usa també el terme alterar quan es personalitza o customitza algun objecte alterant la seva aparença original i donant-li una aparença desgastada.

Distress Ink: Es tracta d'una gamma de tintes que són a l'aigua i fan un efecte de desgastat a la feina. La base en ser l'aigua, marca menys que les tintes permanents amb base d'alcohol o d'oli.
                                         

Diamond Glaze / Glossy Accents: és una cola amb una espècie de vernís que en aplicar-lo sobre un detall i després deixar-lo assecar, fa un efecte de relleu cristal·lí.
                                                
        
Distressing: Tècnica que consisteix a fer que algun objecte sembli usat, desgastat... etc.

Embossing: Donar relleu. Una tècnica fa servir una tinta especial i pols tintada de diferents colors. Primier escollim el segell i li apliquem la tinta d'embossing. L'estampem en el paper i ho cobrim amb la pols d'embossing. Retirem la pols que sobra. Quan apliquem calor a la pols que ha retingut la tinta, el dibuix es solidifica i agafa relleu.

Dry embossing: Tècnica per crear relleu sec. Mitjançant una plantilla amb elements en relleu col·loquem el paper a sobre i repassem amb un burí el disseny. Si és una plantilla amb buits de diverses figures, col·loquem com a base una estoreta de ratolí o similar , el paper amb el disseny cap avall i la plantilla sobre i marquem les figures amb el burí.

Die cuts: formes retallades.

E
Eyelets: En català ullets. Sincerament em ve de gust molt més utilitzar el terme anglès per nomenar-los. S'usen per decorar o per subjectar algun element. Són cercles amb dues parts que s'acoblen amb l'ajuda d'eines com la Crop-a-Dile o Punch eyelet (són els noms amb què les denominen les marques fabricants). També poden usar-se per reforçar forats que fem en el paper pels quals poden passar fils, cintes i cordons.
                                     
F
Foam stamp: Segell de foam o espuma

G
Glitter: Pega amb brillantina / purpurina 

I
Ink Pad: En català ink és tinta i pad és bloc o tampó, per tant és simplement tinta en bloc, en una caixa. La tinta va impregnada en un coixinet, i aquest coixinet el pots aplicar en diverses superfícies així com en els segells per després estampar-los on vulguis.

J
Journal: El text que escrivim en les nostres pàgines parlant del moment de la foto, una frase bonica, allò que ens inspira... etc.

L
Lay Out: També coneguda amb L.O. es tracta d'una làmina de Scrapbooking feta amb fotos, missatges, guarniments i diferents materials. Es construeix seguint unes normes de composició bàsiques.
                                          
                
M
Mask: Son màscares o també plantilles retallades en negatiu que s'usen sobre el paper amb tintes en spray per crear formes i dibuixos sobre el paper.

P

Project Life: és un àlbum, un diari de mida gran compost d'una carpeta, generalment d'anelles, amb fundes de plàstic compartimentades amb diferents butxaques, de manera que vas alternant fotos gairebé diàries amb frases i guarniments amb els quals pots completar les targetes que també estan fetes a mida per a aquestes fundes. El Project life ,  pots fer-t'ho tu mateixa, però la marca més coneguda és la dissenyada per Becky Higgins. El Project Life és un diari de vida on pots recollir les teves vivències i sentiments de manera fàcil i ràpida utilitzant les tècniques d'scrapbooking.

Punch: Troquel o perforadora, per perforar o retallar paper manualment. Al mercat n'hi ha milers, amb formes i mides per triar i remenar, encara que les més usades són les de formes bàsiques.

Photo corners: protectors per a les cantonades de les nostres fotos.

Photo frames: Marc per a les nostres fotos.

Paper crimper: Eina per ondular el paper.

Poliester, polietilè i polipropilè: Plàstics segurs per emmagatzemar i utilitzar en les nostres fotos i scrapbooks.

Pigment Ink: espècie de tint a base de pigments que s'usa per l'embossing calent. El procés d'assecat és més costós que en l'embossing normal.

R
Ribbons: cintes

Rub-on Transfer: calcomanies / enganxines transferibles

Rubber Stamps: segells de goma
                              

S

Sketch: Esquema o diagrama en blanc i negre on es determina la ubicació dels elements en una pàgina de Scrapbooking.

Smash: Els Smash Books són àlbums temàtics, personals on guardem moments especials amb fotos, missatges i decoracions amb la mateixa temàtica. Els smash són de la marca americana K and Company i tenen milers d'accessoris per personalitzar-los. Els àlbums tenen diverses temàtiques, des dels nadons fins els casaments o la moda, etc.

Stencil: Són plantilles per utilitzar sobre el paper i aplicar-hi tintes o pintura de manera que quan es retira queda el dibuix en el paper.

Stickers: Adhesius.

Swap d'scrapbooking: és un intercanvi de treballs d'scrap on cadascú tria un tema i un format i s'envia i intercanvia entre diverses persones, normalment en un grup o bloc.

Scrapbooking: tècnica de personalitzar els àlbums de fotos utilitzant paper i altres complements.

Scrapbooking digital: dissenys en general d'scrapbooking creades amb programes de disseny gràfic i aplicatius diversos.

Stamps: segells.

Stamping: tècnica d'estampar amb segells.

Stazon: Tint per segells fixe, permanent i d'assecat ràpid ideal per a transparències.

Silhouette: màquina semblant a una impressora que retalla dissenys digitals.


T
Tag: Etiqueta, similars a les de posar preu a productes però en una gamma infinita de dissenys i mides. Es poden comprar ja fetes o fabricar-les teves pròpies amb una perforadora, un troquel o retallant la seva forma amb les tisores.
                                      
                         

Templates: plantilles, patrons.

Tag maker : eina per rematar les nostres targetes emmarcant-les en una motllura de metall.

U

UTEE: és la resina utilitzada per a l'embossing calent que adquireix un to cristal·litzat a l'escalfar-la.

V 
Vellum: paper vegetal lliure d'àcid que s'usa per escriure el journal entre altres coses.

Versamark: tinta per fer marques d'aigua.

X

Xyron machine: màquina per fer calcomanies / adhesius i plastificar.

5 comentaris :

  1. Genial el diccionari!!! he descobert alguna paraula que no coneixia i tot!! :) Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse, ets la nostre comentarista NUMBER ONE!!!!!!!.

      Per això i tots els teus ànims t'estem MOOOOLT AGRAIDES totes les floretes.

      Petonets, guapa.

      Elimina
  2. Quina currada floretes, molt bo aquest diccionari :-)

    ResponElimina
  3. Quin privilegi !!!!!!!!, venint de tota una mestra doblement.

    Muack, guapa!!!!!

    ResponElimina
  4. Molt bona iniciativa! Quan t'endinses al món de l'Scrap vas tan perduda....Gràcies per aquesta ajuda!

    ResponElimina