dimecres, 6 de maig del 2015

Regal de noces, decoupage + tutorial

Avui portem una entrada diferent, no pròpia d'scrapbooking però relacionada amb el món de les manualitats.

El terme decoupage (o découpage) té el seu origen en la paraula francesa découper, que significa retallar. Es tracta d'una tècnica manual decorativa en la qual s'empren papers impresos o teles per enganxar sobre suports varis com a fusta, ceràmics, metalls, espelmes, sabons, vidres i cartó entre uns altres. Es busca que en finalitzar l'obtingut imiti la pintura a mà, utilitzant tècniques de vernís i de pintura, distribuint correctament les retallades i donant un acabat amb vernís.

El resultat depèn de com es retallin i enganxin els dissenys i sobretot de l'habilitat d'aconseguir-ho d'una manera harmoniosa.

La tècnica es va desenvolupar a Europa durant l'Edat Mitjana i el Renaixement. Els Estats Units es va fer molt comú el decoupage a principis de la dècada de 1970, aplicant-ho sobre objectes d'ús quotidià.
L'ús actual de tovallons de paper té l'avantatge que necessita molt poques capes de vernís, donat el fi gruix que tenen. 

En aquesta ocasió és tracta de fer una caixa de fusta per entregar un sobre com a regal de noces d'una parella.



Materials



Passos a seguir:
  • Escollim un tovalló, el podem fer sencer, un tros o bé retallar les parts que ens interessen. Separar les dues capes de paper blanc del dibuix del tovalló, per enganxar amb la tècnica decoupage.
  • Escatar la caixa, pintar i deixar assecar, tornar a escatar i donar una segona capa de pintura i deixar assecar bé (aquesta última part potser no cal en tots els casos, amb una copa de pintura ja hi ha prou)
  • Aplicar el vernís per a tovallons, sobresortint una mica de la zona del dibuix.
  • Col·locar amb cura el dibuix de manera que no quedin bombolles ni arrugues.
  • A continuació, posar el plàstic a sobre del tovalló i fregar (amb un tros de roba o paper) des del centre cap als costats fent rodones, per tal d'anar traient les possibles bombolles cap en fora del tovalló.
  • Després aplicar novament el vernís damunt del dibuix, cobrint tota la superfície.
  • Deixar assecar.
És molt fàcil i queda un treball molt vistós.

Aquí us deixo unes fotos de la caixa que vaig fer:
He fet servir també washi tape i stickers decorats amb motius de noces, per decorar la caixa per dins.

Fins la propera!!!

2 comentaris :

  1. Què maca!!! els tovallons són preciosos! i la composició ha quedat genial! Moltes gràcies pel tutorial!! sempre que veig treballs de decoupage em quedo meravellada però mai m'hi he atrevit! a veure si m'animo. Gràcies per compartir-ho! petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse, gràcies en a tu per ser tan generosa en els teus comentaris.

      Un petonet,

      Elimina