dilluns, 16 de febrer del 2015

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú

Continuant amb la mateixa temàtica que l'entrada anterior, seguim parlant de les Comparses de Vilanova i la Geltrú.

La tradició diu que el noi després de preparar-se a casa seva, va a buscar a la seva parella (una noia la qual prèviament li ha demanat sortir junts a les comparses) a casa seva. Esmorzen i surten els dos plegats i es reuneixen amb el seu grup o entitat.

Els nois van vestits tots amb el mateix vestit, que representa a l'entitat amb la qual surten. Porten una "barretina" típica catalana i el "farcell" o sac ple de caramels. La noia, porta un mantó de Manila per sobre les espatlles, cadascuna amb un estampat diferent. El que porten en comú amb el grup són els dos clavells, que seran del color de l'entitat.


Cada grup té un portador de la bandera, que és qui guia a tots pels carrers. Surten tots junts, el portador onejant la bandera, saltant, ballant i la resta el segueix i imita, fan esses, cercles i quan el portador vol, fa que nois i noies s'aliniïn uns enfront dels altres i es quedin mirant una estona i després ballen junts. Tot és el mig dels carrers de la ciutat amb milers d'espectadors mirant. El grup va parant pels diferents llocs on se'ls ofereix gratuïtament una mica de menjar i un porró de vi. Quan pel camí es troben amb una altra entitat comença la guerra de caramels. El noi els porta i la noia agafa del sac de la seva parella. A canvi, la noia ha de protegir la seva parella dels caramels que els llancen cobrint els seus caps amb el mantó de Manila. Tot l'espectacle culmina de nou a la Plaça de la Vila, on té lloc l'espectacular guerra definitiva de caramels, on participen totes les entitats a la vegada. En finalitzar la guerra, el terra queda ple de caramels, on no es pot veure el color real de la plaça. Això acaba els voltants de les dues del migdia. Finalment cada grup d'amics va a un restaurant, prèviament reservat, per culminar la gran festa.


Tot això va precedit de l'intercanvi de regals entre la parella de comparsers. És aquest el motiu d'aquesta entrada d'avui. Us ensenyarem el regal que l'Aina ha fet en el Marcel, comparsers des de fa dos anys. 


Enguany li ha regalat una transferència d'una foto d'ells a les comparses de l'any passat, en una caixa de fusta i tota decorada amb paper de decopage de color groc, imitant el quadrat de l'armilla dels comparser de l'entitat en la qual surten, "La Geltrú". Com ja em explicant, cada entitat té un color 
d'armilla i de barretina que l'identifica. Tota la caixa estava envoltada d'una cinta que també imitada el quadrat típic de La Geltrú.



També li ha fet l'inicial del seu nom, Marcel, feta de cartó i decorada tota amb llana de diferents tons de blaus, color preferit del comparser. Al capdamunt de la lletra hi ha afegit un caramel de paper d'scrap, com a símbol d'aquest dia tan assenyalat.




Amb aquesta entrada, a banda de poder veure dos estils de treballs manuals diferents, em volgut ensenyar una de les tradicions més arrelades a la vida de tots els vilanovins i, a més a més, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional des de l'any 1985 i amb més de 250 anys d'història.

Esperem que us hagi agradat tan com a nosaltres viure-la!!!!!!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada