dilluns, 21 d’octubre del 2013

Taller per aprendre a folrar lletres

La setmana passada Les Floretes vam fer un altre taller d'scrapbooking, a la Papereria l'Enxaneta, que ens aprecia un munt i que ens ofereix la possibilitat de compartir una estona amb persones que tenen curiositat per aprendre coses noves.

La proposta era una mica diferent a la primera vegada. El primer taller que vam fer també era per folrar lletres de paper maché, però amb una tècnica més senzilla i centrant més l'atenció en la decoració.

Aquest cop ens va semblar adequat utilitzar la tècnica de 'cartronatge', que té més a veure amb tècniques d'enquadernació per folrar caixes i carpetes.

D'aquesta manera la lletra necessita ben pocs complements, perquè només amb el paper ben posat ja queda molt bonic.

Així doncs, el primer pas és escollir un o dos papers per la lletra i començar a prendre mides. L'objectiu és aconseguir folrar les màximes parts de la lletra amb el mateix paper, sense fer talls, només amb marques de plec. És molt important en aquest punt explicar que segons quina lletra (sobretot aquelles que tenen corbes com la B, S, P, R, C, D...) son molt més complicades de folrar d'aquesta manera.

----- Marques de plegat                         Marca de tall


A la part contrària del paper hem de dibuixar la lletra amb les mides exactes que té i fer les marques de plec (amb una plegadora, o si teniu una taula de marcar del tipus Score Pal).

Llavors cal mesurar l'amplada de la lletra i fer una nova marca de plec en el paper. Per acabar mesurem un centímetre, aproximadament, des de la segona marca de plec i tallem.

Aquest darrer centímetre és per fer de pestanya a l'hora d'enganxar. No es veurà perquè damunt hi anirà un altre paper.

En el cas de la 'N', per exemple, i en la majoria de lletres, no és possible utilitzar el mateix paper per tota l'amplada de la lletra, ho fem només en alguns laterals verticals i horitzontals de la lletra, no en els diagonals.



Quan tenim el paper tallat i ben marcat, provem que s'adapti perfectament a la lletra i abans d'enganxar preparem el paper per l'altra banda.


Podem fer-ho amb un altre paper i sols haurem de tallar exactament la lletra, o la lletra i el centímetre de pestanya en algun tros. És molt recomanable anar posant el paper damunt de la lletra abans de tallar, per mirar que no els equivoquem.

Aquesta és la 'M' que va fer la Montse, per exemple. El costat de color rosa és el que està tallat just a la mida de la lletra.

Ara hi manca folrar les parts interiors, cosa que podem fer amb una tira de paper de l'amplada de la lletra (el mateix paper que ja hem utilitzat o un altre que s'hi escaigui).

Pel costat principal si que s'ha utilitzat la tècnica d'embolicar alguns laterals amb el mateix paper, que tot sol ja és una excel·lent decoració.

Varem tenir algunes dificultats amb algunes lletres, i per això en alguns cassos vam buscar solucions com ara utilitzar washi tapes per folrar els laterals.

Va ser una estona molt agradable, amb unes alumnes amb moltes ganes de fer coses.

La tarda també va servir per intercanviar-nos les adreces dels blocs, per descobrir materials nous per enganxar i decorar i per badar una estona entre els prestatges que la Mercè cada cop té més plens de material d'scrapbook!!

Moltes gràcies a totes, va ser una tarda molt agradable, esperem que practiqueu i ens tornem a veure aviat.

8 comentaris :

  1. Moltes gràcies floreta, una crònica molt acurada i entenedora.
    Un petó,

    ResponElimina
  2. Enhorabona!!! Segur que va ser genial!. Llàstima que m'el vaig haver de perdre

    ResponElimina
  3. Molt bona crònica Floretes, com jo no he pogut fer-la, m'he permés la llibertat de possar-vos un enllaç i penjar una foto.
    Moltes gracies per tot!!!!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè,

      Gràcies en a tu per poder disposar d'un espai on retornar tots els pocs coneixements que anem adquirint d'aquest món tant apassionant de l'scrap.
      Un petó molt fort,

      Elimina
  4. hola floretes, gracias por la tarde productiva y divertida !!!! espero haber más talleres con vosotras

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse,

      Moltes gràcies i esperem trobar-nos un altre cop.

      Una abraçada,

      Elimina
  5. hola floretes, gracias por la tarde productiva y divertida !!!! espero haber más talleres con vosotras

    ResponElimina